8. april 2012

Grand Coulee Dam

I forgår kjørte vi på tur til Grand Coulee Dam, et oppdemningsanlegg av Columbia River ikke så veldig langt fra Spokane.

På vei dit kjørte vi gjennom et nydelig landskap av rare fjell. Fjellene var formet helt flate på toppen og med sprekker og streker som gjorde at det så ut som mange store steiner lagt oppå hverandre. De var, som vi fikk vite da vi kom fram, formet slik under istiden, da Lake Missoula opptil mange ganger flommet over på grunn av isbreer som smeltet, av flommende vann. Lava fra vulkanutbrudd skal ha kjøltes ned (krympet) og størknet så steinen fikk sprekker. Det var ganske spesielt å se, og å tenke på at landskapet har vært fullstendig under vann!


Vi kjørte gjennom noen småbyer, blant annet Electric City som var en bitteliten by med et tøft navn, før vi kom fram til Grand Coulee. Og oppdemningsanlegget var svært, altså! Det er det aller største i USA, og hvis jeg husker riktig er det det tredje største i verden. Anlegget produserer nok strøm for to storbyer her i USA, så da kan du jo tenke deg..!! Vi stoppet på et par steder med utsikt over dette gigantiske anlegget før vi kjørte opp til museet vi hadde lest at skulle være der. Så leste vi om hvordan det var laget, hvordan det fungerte og mye mer. Anlegget ble bygget på godt over 10 år fra 1933, men så ble det bygget enda en powerplant i 1974. Det var selvsagt konsekvenser for denne byggingen (du får ikke omelett uten å knuse egg), for store områder måtte jo ryddes. Så flere bysamfunn måtte rives eller flyttes, og mange av folkene hadde bodd der ved Columbia River i mange generasjoner. Dessuten blokkerte anlegget for laks.


I dag skal vi på Boeing-fabrikken (flyfabrikk!) i Seattle, så det blir spennende! Mandag er påskeferien over, og det er tilbake på skolebenken.
Klem fra Ingeborg

Ingen kommentarer: