25. juni 2010

Fra Kanariøyene til Kapp Verde

Vi er fremme på Kapp Verde. Nærmere bestemt øya Sao Vicente, på marina Mindelo. Seilturen har vært...lang. Nesten to uker til sjøs, det lengste strekket hittil. Og jeg lurer på: siden vi antok at vi skulle bruke èn uke på turen...hvor lang tid vil overfarten til Brasil ta? Jeg mener, vi ANTAR at den skal ta circa to uker...så kanskje den tar tre uker. Hehe.

Grunnen til at turen tok så lang tid var 1) vi hadde flere dager med nesten NULL fremgang pga. lite vind, og 2) det har ingen hast, det er sommerferie. Og jordomseiling uten noen tidsgrense. (Hørt om han som seilte i max 2 knop for at seilturer skulle vare og vare, dro i land for å kjøpe ris og fylle vann, og så seilte videre? That's a sailor!) Det tar så lang tid det tar, og det haster ikke. Og turen skulle jo være helt motor-bruk-fri, så vi vurderte ikke en gang å skru på motoren på de lite-vinds-dagene. Altså, ikke se for deg at vi SEILTE inn i marinaen her. Vi brukte motor for å komme oss ut av marinaen og inn i marinaen her, for å legge anker og for å gå av anker. Ellers brukte vi kun seil. Slik skal det være.

Og ja! Vi har sett flere forskjellige havdyr! Vi tror det var en gullmakrell vi så, som fulgte etter båten en hel kveld. (Thorstein prøvde å fiske den opp, men den var for smart til å gå på...) Den hadde stor panne og var grå-svart og hadde gul hale og blå finner... Kan ha vært en Atlantic Bonito, men vi er ikke sikre. Noen fiskeeksperter som tilfeldigvis leser bloggen? Onkel Thor Egil??
Samtidig som gullmakrellen/bonitoen(?) var rundt båten svømte det en liten fisk med zebrastriper på - zebra seabream? - rundt båten! Når vi ser akvariefisk rundt båten skjønner vi at vi er utenfor Norge... Sånn zebrafisk kom et par ganger faktisk. Men den svømte så fort..
 Vi har sett masse delfiner! De er utrolig vanskelige å fange med kameraet, og man har egentlig ikke lyst til å bruke opp tiden de hopper rundt båten til å gå ned og finne det frem (?!). De har vært innom en del ganger. Jeg elsker å se på og hopper nesten uti til dem! Neida.
Og vi har sett en havskilpadde, men den svømte forbi med en gang og var ikke det minste interessert i oss. Og vi har sett MASSE flyvefisk! De hopper i stimer/flokker(hehe, skjønte du den?) eller alene, og flere av dem tror de kan hoppe over båten! Så vi har funnet en del av dem på dekk! En morgen stekte mamma flyvefisk - som hadde landet på dekk i løpet av natta - til frokosten. Det var faktisk veldig godt; smakte som vanlig hvitt fiskekjøtt.
Og så til et noe rart dyr å se langt ute på Atlanterhavet: FUGLER! Faktisk flere av dem. De fulgte båten en stund, og så var de borte - før de kom igjen. Vet selvfølgelig ikke om det var samme fuglene hele tiden, men det er rart om det finnes mange fugler ute på havet sånn! De landet ikke på båten èn gang som jeg kunne se, så jeg lurer på hvor de hvilte hen. De var ikke badefugler, de lignet mer på...svaler! Det var noen forskjellige fuglearter tror jeg, men en av dem lignet veldig på svaler. Og hva gjør de midt på havet uten land i sikte? Mysterium.
Været på turen har vært litt forskjellig fra dag til dag - nei, fra time til time! Det har vært en del overskyet, men vi har også hatt mange dager med sol og bare deilig. Det har regnet noen få drypp noen dager, men ikke noe mye. Man kan se på hudfargen at det har vært noen dager med sol... Vinden kan vi heller ikke klage på. I noen dager i starten hadde vi som skrevet nesten vindstille. Gikk i under en knop av og til... Men utover har vi hatt både 20 og 30 knops vind, så vi har hatt fart selv om vi brukte litt tid! Bølgene var ganske jevne og rolige i starten, men da det blåste opp fikk vi en del rotete bølger. Etter vinden la seg litt fikk vi sånn "gammal sjø" som det heter, men de siste dagene har vi hatt fin og jevn sjø.

Jeg har skrevet dagbok, men jeg føler ikke for å skrive dag-for-dag blogg nå. Noen dager var det deilig vær, noen dager leste jeg nesten hele tiden, noen dager var jeg trøtt, noen dager bakte mamma brød, noen dager hadde vi kylling, noen dager....men hei! Tror du vi spiste kjøttboller på boks og mais eller suppe hver dag? Da tror du feil! Mamma lagde veldig bra middager hver dag, så det har ikke vært bare dårlig hermetikk-kost på oss, nei! Jeg får faktisk lyst til å skrive en liste, jeg, over hva vi har spist hver dag! Nå går jeg og henter dagboka..

Dag 1 - 14. juni (på anker): Løksuppe
Dag 2 - 15. juni: Kyllingruller m. bacon og ris
Dag 3 - 16. juni: Makaroni m. skinke og fløtesaus (gullmakrellen gikk ikke på snøret)
Dag 4 - 17. juni: Kjøttpudding, stekt potet og løk
Dag 5 - 18. juni: Tomatsuppe m. makaroni, løk og kjøttpudding (så det ble en slags gryte)
Dag 6 - 19. juni: Kjøttdeig i tomatsaus m. potet i hvit saus (pluss boller til dessert)
Dag 7 - 20. juni (halvveisdagen): Purreløk, løk, tjukk pølse i skiver, sjampinjong, tomat og tomatbønner i en panne
Dag 8 - 21. juni: (Først spekemat til lunsj) Spagetti bolognese
Dag 9 - 22. juni: Karri-pølse (søk på Google for oppskrift, anbefales!)
Dag 10 - 23. juni: Kjøttdeig, bønner og poteter i hvit saus
Dag 11 - 24. juni: Kylling, stekt potet, erter og mais

Nå skal vi se film og spise. Skal skrive om Kapp Verde i et senere innlegg. :-)
Stor klem Ingeborg

Ingen kommentarer: