28. juni 2010

Sånn er det på Kapp Verde

Nå skulle jeg vel skrive litt om Kapp Verde.

Vi har lest forskjellige artikler i blader og bøker om Kapp Verde. Det skulle visst være mye innbrudd og tyveri. Dette kan jeg si at vi ikke har erfart. Der stod det at en mann var blitt ranet med kniv ved utgangen fra marinaen. Dette har vi absolutt heller ikke erfart.

Folk her på Kapp Verde er ganske rolige. De gir deg ikke oppmerksomhet før du ber om noe, men da hjelper de deg, om de kan engelsk eller ikke, til du skjønner hva du skal gjøre. Sier du hei, sier de hei. Smiler du, smiler de. Den største overgangen er likevel at en veldig stor del av befolkningen er mørke i huden. Og stedet er annerledes. De snakker portugisisk (eller egentlig en dialekt, Kreol), for Kapp Verde var koloni under Portugal til 1975 om jeg husker rett. Det er en del fattigdom. Vi har møtt tiggere, men de prøver heller å sjarmere med viftende øyevipper og breie smil enn med tårer og fillete klær. Og det er bare i de områdene der de ser turister at de tigger. Inne i byen har vi ikke sett noe av det.


Vi sitter på kafè. "Maybe you can help me. I have hungry. To buy one bread," sier han som står utenfor og smiler. Når vi ikke sier noe spør han igjen. Vi sier ikke noe. "I have hungry," gjentar han. Når jeg ser på ham ser han på meg med smilet sitt. Så begynner han å synge bak Thorstein sånn at Thorstein ser på ham, og smiler nok en gang. "Mademoiselle, to buy one bread," sier han til mamma. "I have hungry," sier han. Far rister høflig på hodet til ham. Allikevel står han der utenfor gjerdet ved bordet vårt og smiler i kanskje en halvtime før han går.



Vi har sett FIFA på kafèer her. Eller, på to ulike kafèer. Det er ved marinaen, hvor det er et moderne område med kafè, restaurant, basseng, butikker, frisør osv., og på en bar rett ved stranda. Men vi hørte fotball-TV fra en pub ved veien:
Inne fra denne puben hørte vi fotball-tv..

Og når vi snakker om FIFA.. Vi så Mexico bli slått i går av Argentina! :-( Da håper jeg bare på Brasil! Hvem heier du på?
Klem Ingeborg

Ingen kommentarer: